Yaşam koçluğu 2013 yılında Resmi Gazete'de resmi olarak bir iş kolu olarak kabul edilmiştir. Yaşam koçluğunun öncelikle tam olarak ne olduğunu açıklamak gerekirse yaşam koçluğu kişilerin içindeki potansiyelleri ortaya çıkaran kişilerdir diye açıklamak doğru olacaktır. Yani daha anlaşılacak bir şekilde yaşam koçu kendisinden destek alan kişiyi analiz edip daha sonrasında hayatına daha potansiyelli bir şekilde yaşamasına yardımcı olmaktadır. Bu tabii ki kolay bir durum değildir. Çünkü kişinin belki de kendisinin dahi farkında olmadığı yeteneklerini, becerilerini yaşam koçları fark edip bu konuda da kişileri motive etmektedir. Kısacası oldukça zorlu bir meslek olduğunu söylemek gerekir. Yaşam koçu olup insanlara bu konuda destek vermek isteyen kişilerin de alabileceği eğitim yaşam koçluğu eğitimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer bu konuda kişi kendisine güveniyorsa bu konuda eğitim alabilir.

 

Yaşam Koçluğu Eğitimi Süreci

Eğitim alacak olan kişiler belirli bir süreçten geçecektir. Öncelikle yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi yaşam koçluğu bir meslektir. Bu sebeple de bu eğitim süreci diğer eğitim süreçlerine göre daha uzun ve kapsamlı sürmektedir. Bu sebeple bu eğitimi alacak olan kişiler dersleri hiç kaçırmadan almalıdır. Eğitim sonucunda da girmiş olduğu sınavlardan başarıyla ayrılan adaylara sertifika verilecek ve yaşam koçu olmaları hususunda önleri açık olacaktır.

Yaşam koçluğu eğitimi sürecinde üzerinde durulan konuları maddeler halinde inceleyecek olursak;

·       Öncelikle koçluk hakkındaki temel eğitimler verilecektir. Koç kimdir, nasıl koç olunur, ne tür artıları vardır gibi temel konular üzerinde durulacaktır.

·       Koçluk liderlik, danışmanlık gibi diğer disiplinlerle ilişkili bir durumdur. İşte bu hususlarla yaşam koçluğunun ne tür bağlantıları var bu tür hususlar üzerinde detaylı bir şekilde durulmaktadır.

·       Koçluk tekdüze bir meslek değildir. Yani bir koçluk çeşidi yoktur birçok farklı koçluk çeşidi vardır. İşte bu eğitimde sizin nasıl bir koçluğa yakın olduğunuzu anlamanız için koçluk çeşitleri hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Bu zamana kadar teorik olarak yaklaşımlar da incelenmektedir.

·       Koçluk bir süreçtir. Bu süreci de yaşam koçluğu eğitimi sırasında size detaylı bir şekilde öğreteceklerdir. Yaşam koçundan destek olacak olan kişilerin sizi nasıl bulacağından verdiğiniz eğitimlerde gözlem ve değerlendirmeleri nasıl yapacağınıza birçok hususta eğitim verilir.

·       Koçluk bir beceri istemektedir. Koçluk eğitimi vereceğiniz kişileri nasıl dinlemeniz gerektiği, ne tür sorular sormanız gerektiği, zamanı nasıl yöneteceğiniz, beden diliniz ve daha birçok konuda gerekli eğitimler güzel bir şekilde anlatılacaktır.

·       Yaşam koçluğu vermek yasal bir süreçtir. Gizlilik politikaları, koçluk sözleşmesi gibi birçok duruma dikkat edilmelidir. İşte bu sebeple yaşam koçluğu eğitiminin verileceği zaman bu duruma da dikkat edilmektedir.

·       Yukarıda belirtmiş olduğumuz konulardan daha birçok farklı konuya detaylı bir şekilde eğitim verilir. Bu eğitim sonunda bir sınav olur ve bu sınavın neticesinde de başarılı olursanız sertifika almaya hak kazanırsınız.

 

Yaşam Koçluğu Eğitimi Sertifikaları

Yaşam koçluğu eğitimi oldukça önemli bir eğitim türüdür. Sınavları geçip başarılı bir şekilde sertifika aldıktan sonra daha sonrasında eğitim verecek seviyeye geleceksiniz. Bu eğitim neticesinde eğer kişi kendisini kabul ettirirse iyi bir yaşam koçu olabilir.

Yaşam koçluğu eğitimini aldıktan sonra kişi istediği takdirde firmalara başvuru yaparak işletmelerde yaşam koçluğu eğitimi verebilir. Bunun yanı sıra bireysel olarak da internet üzerinden de eğitim vermek mümkündür. Yani bu sertifikaya sahip olan bir kişi artık yaşam koçu olarak her türlü işini yapabilir. Kendisini geliştiren kişi bu alanda iyi bir şekilde gelir elde edebilir.