Uyku eğitimi kavramı ilk defa 1970’li yılların başında literatürde araştırma konusu olmuştur. Bebeklerin kaliteli bir uyku alması için insan doğasındaki genel alışma kapasitesinin kullanılarak bebeklere uyku becerisi kazandırma yönetimine uyku eğitimi denilmektedir.

Uyku özellikle bebeklerin ve küçük çocukların gelişiminde fizyolojik, zihinsel ve psikolojik açıdan önemli konulardan biridir. Öte taraftan uykunun ebeveynlerin de yaşam kalitesine olan etkisi düşünülünce de sadece bireysel ve ailesel boyutta değil sosyal açından hatta ekonomik açından da etkilerinin olduğunu söylemek mümkündür. Çocuğundaki uyku sorunları nedeniyle iş ya da yaşam tercihlerini değiştirmek durumunda kalan anne ve babalar bir hayli fazladır. Bu konunun bu kadar önemli oluşu uyku eğitimlerinin uygulanmasını da gerekli hale getirmiştir.

Uyku eğitiminin amacı bebeğin kontrollü bir biçimde stres yaşamasına izin vermektir. Eğitimin bu kısmı ebeveynler açısından biraz zor olmaktadır. Ancak eğitimciler uygulama esnasında ebeveynlerin ve bebeğin hassasiyetlerini dikkate almaktadır.

Uyku Eğitiminde Ferber Yöntemi

Uyku eğitiminde Ferber Yöntemi bebeğin kendiliğinden uykuya geçmesini sağlamaya yöneliktir. Yani bu yöntemde bebeğe yalnız uyuyabilme becerisi kazandırılmaktadır. Bu eğitim yalnızca 7 aydan büyük bebekler için uygun görülmektedir. Uygulamanın kesinlikle belirli bir düzen ve sistem ışığında yürütülmesi gerekmektedir. Ayrıca bu eğitimin başarısı, ebeveynlerin desteği ile ilgilidir.

Bu eğitime başlamadan önce bazı uyku ritüelleri oluşturulmalıdır. Uyku ritüelleri ılık bir duş, rahatlatıcı bir masaj ya da hafif bir ninni olabilir. Bu ritüellerden bir kısmını ya da tamamını uyguladıktan sonra bebeği yatağına koyup odadan çıkılmalıdır. Bebek uykuya dalma sürecinde anne ya da baba odaya birkaç defa girmeli ve bebeğe güvende olduğu hissettirilmelidir. Bu aşamada bebek asla kucağa alınmamalı, konuşulmamalı ya da bebekle herhangi bir iletişime girilmeme girilmemelidir. Odaya girip bebeği kontrol etme aralıkları zamanla daha seyrek olmalıdır. Yaklaşık 2 haftalık bir süreç içerisinde bebeğin kendiliğinden uykuya daldığı gözlemlenecektir. Bu yöntemde bebeğin sevdiği bir oyuncağı ya da yastığı ile uykuya geçmesi de sağlanabilir.

Uyku Eğitiminde Co-Sleep Yöntemi

Uyku eğitiminde Co-Sleep Yöntemi de tıpkı Ferber Yöntemi gibi bebeğin kendi kendine uykuya geçmesini amaçlayan bir uyku eğitimidir. Bu yöntemde bebeğe bir güven ortamı sağlayarak güvenle uyumayı öğrenmesi amaçlanır. Bebek kaç yaşında olursa olsun bu yöntem etkili olabilecektir. Her yaştaki çocuk için bu uyku yöntemi denenebilir. Bu yöntem birçok açıdan Ferber Yöntemi ile benzerdir. Tıpkı Ferber Yöntemi gibi çocuğa uyku ritüelleri yapılabilir. Bu ritüeller bebeğe aynı zamanda uyku saatinin geldiğine dair alt mesajlar verecektir. Ritüellerden biri ya da birkaçı sağlıklı bir şekilde uygulandıktan sonra bebeği yatağına koymalı ve direkt siz de yanına oturmalısınız.

Bebek yatağa konulduktan sonra fazla temas edilmemeye özen gösterilmelidir. Bu esnada bebeğe sessizce telkinler verilebilir ve uykuya geçene kadar beklenilmelidir. Bebeğin uykuya geçtiği anlaşıldığında odadan sessizce uzaklaşılmalıdır. Bu süreç en az 4-5 kez tekrar edilmelidir. Beşinci geceden sonra bebeğin bulunduğu odanın yakın bir noktasında beklemeli ve kapıdan bebeğe “iyi geceler” dedikten sonra uzaklaşılmalıdır. Bu aşama da yaklaşık 2 hafta boyunca düzenli uygulanmalıdır. Bundan sonrası bebek ya da çocuk için kolay olacak ve kendiliğinden uykuya geçmesi daha hızlı olacaktır.

En etkili uyku eğitimi hangisidir sorusu için net bir cevap vermek doğru olmayacaktır. Çünkü her çocuk aynı değildir. Burada ebeveynlerin rolü oldukça önemlidir. Ebeveyn, çocuğu için en uygun olan yöntemi bulmalıdır. Bu yöntemlerden ikisi de denenip hangisinin en iyi sonucu verdiği öğrenilebilir.