İnsanların en çok zorlandığı konulardan bir tanesi de hiç şüphesiz ki problemlerdir. Çevremizi düşündüğümüz vakit de problemler karşısında güçlü kalan ve bu konuda hızlı karar verebilen kişilerin başarıya daha kolay ulaştığını görüyoruz. Tam tersi en ufak bir problemde gardını düşürüp en ufak problemi dahi çözme konusunda sıkıntıları olan kişiler de genellikle başarısız bir hayata sahip olurlar.

İşin bir diğer yanı da insanların yaşamlarının sonuna kadar problemlerle karşı karşıya kalacağıdır. Yani iş hayatı olsun, sosyal hayat olsun, aile olsun yani maddi ve manevi tüm konularda insanların karşısına sürekli bir problem çıkar. Önemli olan bu problemleri sakin bir şekilde karşılayıp çözüme kavuşturmak olacaktır. İşte bu noktada da problem çözme ve karar verme eğitimi karşımıza çıkacaktır.

 

Problem Çözme ve Karar Verme Eğitimini Kimler Alır?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi problemler her zaman peşimizde olacak. Bu sebeple de bu tür bir eğitimi alan grup niş bir gruptan ziyade oldukça genel bir grup olacaktır. Yine de kısaca incelemek gerekirse;

·       Çalıştığı ya da çalışacağı iş sebebiyle sürekli problemlerle uğraşmak zorunda olan kişiler bu sebeple karar verme hususunda ne yapılması gerektiğini tam olarak belirlemesi gereken kişiler

·       Karşılarına en ufak bir problem çıktığı zaman afallayan ve günlük yaşamında bu sebeple sorun yaşayan kişiler

·       Kısaca problem çözümü konusunda şikayeti olan herkes

 

Problem Çözme ve Karar Verme Eğitiminde Üzerinde Durulan Konular

Problem çözme ve karar verme eğitimi alacak olan kişilere belli konular üzerinde dersler verilir. Öncelikle kişinin problemi tanımasıyla başlanır. Yani çoğu zaman kişinin problem olarak gördüğü husus problem dahi değildir. Bu sebeple problem nedir, karar verme nedir gibi temel konularla eğitime başlanır. Maddeler halinde eğitimde ne tür konuların üzerinde duruluyor incelemek gerekirse;

·       Problemleri tanımak. Çünkü birçok kişi belki de problemlerin ilk etapta farkında bile değil. Bu sebeple de ilk etapta ciddi olmayan bir problem daha sonrasında büyüyüp ciddi bir boyuta geliyor. Bu da ister istemez çözümü ve karar vermesini insanın zorlaştıran bir detay oluyor.

·       Problem çözümleri tek düze olmaz. Her problemin farklı bir çözüm yöntemi vardır. İşte eğitimde en çok üzerinde durulan konu da budur.

·       Neden oldukça önemlidir. Yani neden bu tür problemlerle karşı karşıya kaldığını fark eden kişiler bunun önlemini daha öncesinden alacaktır. Bu da işte kişinin aynı sorunlarla tekrar tekrar karşı karşıya kalmamasını sağlayacaktır.

·       Nedeni tam olarak iyi bir şekilde kavradıktan sonra sıra çözümdedir yani işin karar verme kısmına geçilir. Karar verilirken nelere dikkat edilmesi gerekir, ne kadar sürede karar verilmelidir, mevcut alternatifler nedir, hangi alternatifi uygularsanız ne tür sonuçlar çıkar işte tüm bu konuların üzerinde detaylı bir şekilde durulur. Böylece eğitim sonuçlanmaktadır.

 

Problem Çözme ve Karar Verme Eğitimi Artıları

Problem çözme ve karar verme eğitimi birçok artıyı da beraberinde getirmektedir. Öncelikle bu tür bir sertifikaya sahip olan kişilerin mevcut iş yerlerinde önemli bir artısı olacaktır. Örnek vermek gerekirse iş yerinde kademe yükseltmesi olacağını düşünelim. Bu tür bir durumda bakılan hususların başında kişinin problemlerle karşı karşıya kalma konusunda nasıl olduğu, karar verme konusunda başarılı olup olmadığı gibi hususlara bakılır.

Sadece iş hayatı olarak düşünmemek gerekir. Tam anlamıyla bu konuda iyi bir eğitim aldıysanız işte bu noktadan sonra hayatınızda ufak problemler sizin için sorun olmayacak karar verme konusunda başarılı bir birey olacaksınız.