Sadık bir müşteri kitlesi oluşturmak isteyen firmalar için müşteri memnuniyeti eğitimi oldukça gerekli unsurlardan biridir. Yapılan araştırmaların birçoğunda olumsuz bir personel deneyimi ile karşılaşan müşterilerin yaklaşık yüzde 90’ı o markayla ilişiğini kesmiştir. Dolayısıyla müşteri memnuniyetine önem vermeyen firma ve markaların müşteri kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır. Müşteri kaybı yaşayan firmalar sürdürülebilirlik sağlayamayacak ve dolayısıyla sektördeki varlıkları son bulacaktır.

Müşteri memnuniyeti eğitiminin amacı markanın güçlü bir rekabet ortamında başarılı kalabilmesini sağlamak, etkin bir rekabet stratejisi oluşturmasını sağlamak ve kar maksimizasyonu sağlamaktır. Firmalar kendilerine sadık bir müşteri profili oluşturabilmesi için yenilikçi bir yol izlemek zorundadır. Bunu da müşteri memnuniyeti eğitimi ile sağlayabilirler. Müşterileri ile doğrudan ya da dolaylı etkin bir iletişim kurabilen her marka müşterileri ile ilişkilerini daha ileriye götürecek ve bu da firmaya şüphesiz ki olumlu katkılar sağlayacaktır. Bu eğitimde müşteri ilişkileri üzerine konular öğretilmektedir. Müşteri ilişkilerinde durum analizi, değer algısı, hizmet sonrası geri dönüşler gibi konu başlıkları öğretilmektedir.

Müşteri Memnuniyeti Eğitiminin İçeriği

Müşteri memnuniyeti eğitimi almak isteyenler eğitimin içeriğini merak edebilir. Müşteri memnuniyeti eğitiminin içeriği öncelikle “müşteri kimdir” sorusu ile başlamaktadır. Bu başlık altında; müşteri ilişkileri kavramı, müşteri ilişkileri döneminin süreci ve müşterinin yeni istek ve talepleri açıklanmaktadır. Ardından “müşteri ile ilişki yönetimi” konu başlığı incelenmektedir. Bu konu başlığı altında; ilişki yönetimi kavramı açıklanmaktadır. Ardından müşteriler ile ilişki yönetimi becerisinin kazanımı, iletişim modeli yardımıyla hizmet gibi unsurlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Müşteri memnuniyeti eğitim içeriği kapsamında bir diğer konu başlığı ise “müşteri ilişkilerinde durumsal davranış modeli ile iletişim” olmaktadır. Bu konu başlığında ise; talimat verme, delege etme, destekleme ve yönlendirme gibi kavramlar açıklanmaktadır. Bu konulara ek olarak; kaliteli hizmet sunmak, müşteriye doğru ve kesin bilgi sağlamak, dürüst ve net olmak, hizmet dışında oluşan sorunları da çözüme kavuşturmak, müşteriye sistematik bir hizmet sağlamak, hizmet sonrası geri bildirim almak, istek ve taleplere hızlı bir biçimde cevap vermek, sadakati sağlamak gibi konular da açıklanmaktadır.

Müşteri memnuniyeti eğitiminden sonra katılımcılar birçok beceri ve niteliğe sahip olabilir. Öncelikle katılımcılara “müşteri daima haklıdır” anlayışı benimsetilmektedir. Ancak elbette burada firmanın, markanın vizyon ve misyon anlayışları da belirleyici olmaktadır. Firmanın çıkarları da gözetilerek tavsiyeler verilmektedir. Bu sayede firmanın maksimum kar ve verim elde edebilmesi adına yol haritası çıkarılmaktadır.

Müşteri Memnuniyeti Eğitimine Kimler Katılım Sağlayabilir?

Müşteri memnuniyeti eğitimine kimler katılım sağlayabilir sorusu için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Tüm yönetim kadroları, satış ve pazarlama personelleri, müşteri ilişkileri sorumlusu, gişe memurları, halkla ilişkiler biriminden sorumlu çalışanlar, kurumsal iletişim personelleri, çağrı merkezindeki temsilciler, bayi kanalları, mal veya hizmet satışından sorumlu personeller müşteri memnuniyeti eğitimini alabilir.

Müşteri memnuniyeti eğitiminin süresi 2 gündür. Günde 6 saat sürecek bir online eğitimle toplamda 12 saatlik bir eğitim sonucunda müşteri memnuniyeti sertifikası almaya hak kazanabilirsiniz. Eğitimler online platformlar üzerinden verilmektedir. Zoom, Skype, MS Team gibi platformlardan biri tercih edilecektir. Eğitim için gerekli materyaller oldukça basit düzeydedir. Bir bilgisayar, tablet ya da akıllı telefonlar aracığıyla internet üzerinden eğitime katılım sağlamak mümkündür. Sertifika almaya hak kazanmak için eğitimlere eksiksiz bir şekilde katılım göstermek zorunludur. Eğitim sonucunda başarılı olmanız halinde tarafınıza bir sertifika verilecektir. Bu sertifika özellikle kendini satış ve pazarlama alanında geliştirmek isteyenler için oldukça işe yarayacaktır.