Toplum içinde yaşamak bazı kurallara dikkat etmek demektir. Toplumun refahı için, daha saygılı bir sosyal ortam için insanlar toplum içinde bazı görgü ve toplum kurallarına uymak durumundadır. Toplu yaşamak bu gereklilikleri beraberinde getirmektedir. Bu kurallar erken yaşlarda aileler tarafından daha sonra ise okulda öğretilmektedir. Peki toplum içine çıkmadan ve çıkıldığında yapılması gerekenler, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sosyal ortamlarda kendilerini pek rahat hissetmeyenler ya da bir diğer ifadeyle sosyal anksiyeteye sahip olan insanlar sosyalleştikleri sıralarda ne yapması, nasıl davranması ya da nasıl konuşması gerektiği konusunda tereddütler duyabilmektedir. Eğer böyle bir sorununuz varsa aşağıdaki tavsiyelere uymanızda yarar olabilir.

1.      Güzel Bir Tebessüm, Tatlı Bir Dil

İnsanlarla iletişim halindeyken takındığınız tavır, kullandığınız dil ya da güler yüzlülüğünüz iletişimin en önemli hususlarından biri olacaktır. İnsanlarla iletişiminiz esnasında güzel bir üslup, yalın bir dil kullanıp ve hoş bir tebessümle konuşmanız karşı tarafta oldukça olumlu bir izlenim bırakmanızı sağlayacaktır.

2.      Özenli Giyim ve Güzel Koku

Ne olursa olsun, hangi ortamda bulunacak olursanız olun giyiminize özen göstermelisiniz. Çünkü toplum, insanları giyimiyle karşılamaktadır. Güzel giyinmek elbette ki pahalı ya da marka kıyafetler giyinmek değildir. Bakımlı, temiz ve ortama uygun bir şekilde giyinmeniz yeterli olacaktır. Buna ek olarak güzel bir parfüm ya da deodorant sıkmanız da olumlu izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır.

3.      Oturuş ve Kalkışa Dikkat Etmek

İletişim esnasında masada oturuyorsanız elleriniz görünür bir şekilde, masanın üzerinde durmalıdır. Masanın altında elleriniz kaybolmamalıdır. Ayrıca kollarınız koltuğun arkasına kadar sarkmamalı, sırtınız tamamen arkaya yaslı bir şekilde olmamalıdır. Gerektiğinde bacaklarınızı üst üste atabilirsiniz.

4.      Saçlara Özen Göstermek

Saçlar, en çok dikkat edilen detaylardan biridir. Saçlarınız her zaman temiz, bakımlı olmalı ve güzel kokmalıdır. Dağınık bir şekilde durmamalı en azından küçük da olsa bir şekil kazandırmış olmalısınız.

5.      Konuşma Şekli ve Ortak Konular

İletişim esnasında konuşulan konu yalnızca sizin ilgi alanınız olmamalıdır. Etkili bir iletişim için ortak bir konu bulmalı ve sohbeti o şekilde sürdürmelisiniz. Bu sayede hem daha sürükleyici hem de daha keyifli bir sohbet kurmuş olacaksınız.

Toplumda Güzel Bir İzlenim Bırakabilmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İnsanlar sosyal varlıklardır. Toplumsal hayatın vazgeçilmez ve en temel unsurlarından biridir. Toplumsal yaşamda bir arada olmak, ortak bir kültürü n paydaşı olmak ve bunu da huzur içerisinde gerçekleştirmek her insanın sorumlulukları arasındadır. Peki toplumda güzel bir izlenim bırakabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

·           Dış görünüş en önemli detaylardan biridir. Dış görünüşünüze, giyiminize, aksesuarlarınıza ve özellikle de ayakkabınıza oldukça özen göstermelisiniz.

·           Yaşlılara, engelli bireylere ve kadınlara toplu taşımalarda yer vermeye dikkat etmelisiniz.

·           Etrafı kirletmemeye, izmaritleri yere atmamaya, açık havada dahi olsanız sigara kullanırken çevrenizde bulunanları rahatsız etmemeye özen göstermelisiniz.

·           Toplu taşımalarda ya da insanların yoğun olduğu bir ortamda çok yüksek sesli bir şekilde telefonla konuşmamaya özen göstermelisiniz. Yüksek sesli konuşmak olumsuz izlenim bırakmanıza neden olacaktır.

·           İş yerindeki ve okuldaki her insana saygılı, kibar bir üslupla yaklaşmak oldukça önemlidir.

·           Argo kelimeler kullanarak konuşmak başlı başına yanlışken bir de bu kelimeleri çocukların ve kadınların yanında kullanmanız çok daha yanlış olacaktır.

·           Başkalarının düşüncesi size ne kadar yanlış gelirse gelsin eleştirmeden, sözünü kesmeden karşı tarafı dinlemelisiniz. Sıranız geldiğinizde kendi fikrinizi kibar ve sakin bir tonla dile getirebilirsiniz.