İnsan olmanın ve dolayısıyla sosyal bir varlık olmanın en temel işlevlerinden biri iletişim içerisinde olmaktır. Peki iletişim nedir? İletişim kişinin çevresinden gelen iletileri ve uyarıları algılama, anlamlandırma gayretidir. Herkes yaşamak için, sorunlarını dile getirmek için, anlamak ve anlaşılmak için, duygularını ifade etmek için, düşüncelerini karşı tarafa iletebilmek için iletişim kurmak mecburiyetindedir. İletişim sonsuz bir süreçtir. Dinlemek de esasında bir iletişim türüdür. Hatta; gülmek, kaş çatmak, kafa sallamak, jest ve mimik yapmak da iletişime örnek davranışlardır. Ancak etkili, etkin bir iletişim kurmak o kadar kolay değildir. Etkili iletişimin bazı ilkeleri vardır. İşte etkili iletişimin 5 temel ilkesi:

1.        Hedef ve Beklentileri Belirlemek

İletişim esnasında karşıdaki kişi iyi incelenmelidir. Konuşma mutlaka karşı tarafın beklentilerini dikkate alacak şekilde olmalıdır. İletişim esnasında verdiğiniz detaylar karşı tarafın ilgisi dahilinde olmalıdır.

2.        Net Olmak

En etkili iletişim net olmaktan, açık olmaktan geçer. İletişim esnasında gereksiz detaylar vermekten, tasvirlere boğmaktan, karşı tarafı sıkmaktan kaçınmalısınız.

3.        İletişim Aracını Akıllıca Seçmek

İletişim sürecinde ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de oldukça önemlidir. Yüz yüze görüşme, mail aracılığıyla görüşme, yazılı ve görsel sunum yapma hepsi birbirinden farklı etkiye sahiptir. Hedefinize ulaşmada size en doğru etkiyi sağlayacak iletişim aracını tespit etmelisiniz.

4.        İletişime Herkesi Dahil Etmek

Sosyal iletişimlerde, konuşmanın tüm toplumu kapsamasına özen göstermelisiniz. Tüm topluluğun dikkatini çekecek şekilde konuşmanız iletişiminizi daha etkin kılacaktır. Bunu yapmak için aktif talepler ve teşvikler yoluna gidebilirsiniz.

5.        Dinlemek ve Empati Kurmak

Özellikle örgüt ve organizasyonlarda müşterileri, çalışma arkadaşlarını daha iyi anlamak ve onlarla daha etkili bir iletişim kurabilmek için dinlemeyi bilmelisiniz. Karşıdakinin konuşması bitmeden yanıtlamaktan, araya girmekten kaçınmalısınız. Ortak bir vizyon oluşturmak için ise karşıdaki kişinin bakış açısını empati kurarak irdelemelisiniz.

Karşı Cinsle İletişim Kurmanın Yolları

Uzun sohbetlere girmek, karşı tarafı iletişimle etkileyebilmek o kadar kolay bir olay değildir. Özgüveni çok yüksek insanlar bile bazen hoşlandıkları kişiler karşısında konuşmakta güçlük çekebilmektedir. İşte karşı cinsle iletişim kurmanın yolları:

·           Ortak konular bulmak en önemli detaylardan biridir. Ortak konu bulmak sohbeti daha eğlenceli ve daha sürükleyici hale getirecektir. Aynı zamanda her iki tarafın da ilgisini çeken bir konu iki kişiyi birbirine daha da yakınlaştıracaktır. Konuşma böylelikle sıkıcı olmayacak, sohbet etmek daha kolay ve keyifli bir hal kazanacaktır.

·           Eğer karşı cinsiniz henüz yeni tanıştığınız bir kimse ise göz teması kurmaktan kaçınıyor olabilirsiniz. Bu aynı zamanda karşı taraftan etkilendiğinizin de bir göstergesidir. Ancak karşı tarafla iletişim halindeyken sürekli gözünüzü kaçırmanız olumsuz bir izlenim bırakabilir. Kendinizden daha emin bir görünüm çizmek ve daha samimi bir hava yaratmak için göz teması kurmaya özen göstermelisiniz.

·           İletişim içerisindeyken beden dilini de kullanmanız sizin hakkınızda karşı tarafa pek çok anlatacaktır. Bu yüzden beden dilinize özen göstermeli, konuşma esnasında kollarınızı birleştirmemeli ya da arkanıza fazla yaslanmamalısınız. Ayrıca jest ve mimiklerinizi de abartılı bir şekilde kullanmamalısınız.

·           Aktif bir dinleyici olmak çok önemlidir. Karşı tarafı dinlerken kafanızdan geçen şeyler onun sustuktan sonra sizin konuşacaklarınız olmamalıdır. Tamamen karşıdakinin anlattıklarına yoğunlaşmalı ve karşı tarafa tüm ilginizin onda olduğunu hissettirmelisiniz.

·           İletişim sırasında asla abartılı cümleler sarf etmemelisiniz. Buna gerek yoktur. Olmadığını biri gibi görünmek karşı tarafta olumsuz bir izlenim bırakmanıza sebep olabilir. Basit bir iletişim dili kullanıp mesajınızı net olarak dile getirmeniz yeterli olacaktır.