Günümüzde stres birçok kişi için oldukça önemli sorunlar arasındadır. Özellikle de çağın gerekleri arasında kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Peki tam olarak stres nedir, nasıl başa çıkılır? Stres vücudun birçok uyarıcıya karşı verdiği tepkileri ifade etmektedir. Bir diğer ifadeyle ise stres vücudun hissettiği baskı ve gerginlik durumudur. Vücudun uyum sağlaması ya da tepki vermesi gereken bir durumda vücudun gösterdiği reaksiyonlardır. Peki bu tepkiler yani aşırı stres belirtileri nelerdir? Stresin pek çok boyutta belirtileri olabilir. Bunlar; fiziksel belirtiler, zihinsel belirtiler, duygusal belirtiler ve sosyal belirtiler olarak ayrılabilir.

1.        Fiziksel Belirtiler

Nefes darlığı, ellerde ve ayaklarda titreme, uyku düzeninde dengesizlikler, baş ağrıları, sese ve ışığa aşırı duyarlılık, mide ağrısı, çarpıntı, bitkinlik hissi, aşırı terleme, tuvalet ihtiyacının sıklığı, ağız ve boğazda aşırı kuruluk hissi, aşırı yemek yeme isteği ya da iştah kaybı, boyun ve sırt bölgelerinde ağrı ve menstrual düzensizlikler.

2.        Zihinsel Belirtiler

Olumsuz durumlar üzerinde fazla durmak, çevreye olan ilgi ve özenin azalması, sosyal yaşamın azalması, karar vermede güçlük çekmek, zihinsel yorgunluk, kafa karışıklığı, konsantrasyon bozukluğu, dikkatin azalması, hafıza zayıflığı, matematiksel işlemlerde zayıflığın başlaması, sorunlara karşı duyarsızlık, aklın sürekli başka işlerle meşgul olması gibi durumlar zihinsel belirtiler arasındadır.

3.        Duygusal Belirtiler

Huzursuzluk, kaygı bozukluğu, gerginlik, durgunlaşma, kayıtsızlık, ani öfke patlamaları, sinir krizleri, duygusal açıdan kırılganlık, kişinin kendini değersiz ve yetersiz görmesi, özgüven zayıflığı ve alınganlığın artması gibi durumlar duygusal belirtilere örnektir.

4.        Sosyal Belirtiler

İnsanlara karşı güvensizlik hissi, olaylara ve insanlara karşı güvensizlik hissi, randevulara gitmemek ya da randevuları unutmak, insanlarda kusur aramak, suçu başkalarında aramak, fazla savunmacı ve korumacı bir tutum içerisinde olmak, rencide edici konuşmalar yapmak, insanlarla küs olmak gibi durumlar sosyal belirtiler arasında yer almaktadır.

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Stresle başa çıkabilmek için öncelikle stresin kaynağının ne olduğu tespit edilmelidir. Kişi özellikle bazı zamanlarda ya da bazı durumlarda stresli oluyorsa bunlar üzerinde durulmalıdır. Bu sayede stresle başa çıkmak daha kolay ve hızlı olacaktır. Peki stresle başa çıkmanın yolları nelerdir?

·           Düzenli olarak egzersiz yapmak stresi azaltmaya ve rahat hissetmeye yardımcı olabilecektir.

·           Stres seviyesinin oldukça yoğun olduğu dönemlerde işten izin almak, seyahate çıkmak ya da iyi hissettiren insanlarla vakit geçirmek faydalı olabilir.

·           Sürekli olarak geçmişteki olayları ve kişileri düşünmek dolayısıyla anı kaçırmak hayattan alınan keyfi büyük oranda azaltacaktır. Bu nedenle olumlu yönlere, başarılara odaklanmak önemlidir.

·           Stres seviyesinin arttığı zamanlarda; ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da uzman bir görüşten destek almak gerekebilir.

·           Önemli kararlar almak stresi azaltır. Çünkü zihin bu karara yoğunlaştığından olumsuz düşüncelerle kafasını meşgul etmeyecek ve bu da stresin azalmasına neden olacaktır.

·           İstemediğiniz bir şeyi yapmamalı ve hayır diyebilmelisiniz.

·           Belirsiz durumlardan uzaklaşmak stresi ciddi oranda azaltacaktır. Örneğin borsaya yatırım yapmak bile başlıca stres sebeplerinden biridir.

·           İlginizi sürekli diri tutacak bir aktivite ile uğraşmaya özen göstermelisiniz.

·           Stresle başa çıkabilmenin yollarını öğreten eğitimler alabilir, videolar izleyebilir ya da kitaplar okuyabilirsiniz.

·           Hayatınızdaki amaçlarınızı gözden geçirmelisiniz. Amaçlarınıza yoğunlaşmalı ve değerleriniz üzerine çalışmalısınız.

·           Kendinizin ve başkalarının hakkını gözeten tutumlar ve davranışlarda bulunabilirsiniz.

·           Stresli ortamlardan ve kişilerden uzaklaşmalısınız. Eğer size zarar veren arkadaşlarınız veya aile üyeleriniz varsa bir süre uzaklaşmayı denemelisiniz.

·           Uykunuzu yeteri kadar almalısınız.

·           Alkol, sigara gibi bağımlılık yapan alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

·           Zaman planlaması yapmalısınız.