İnsanlar sadece karşı tarafta değil çoğu zaman kendisinde de sevmedikleri birçok yön keşfederler. Fakat bu sadece keşifte kalır ve bunu değiştirmek için çoğu zaman bir şey yapmazlar. Ancak bu tür durumlarda kişinin bu duruma acil olarak el atması gerekir. Çünkü insan sevmediği bir yön olduğunun farkına vardığı halde bir şey yapmıyorsa belli bir süre sonra kendisinden nefret etmeye dahi başlayabilir. Bu sebeple sevmediğiniz yönünüzü nasıl değiştirirsiniz sorusunu maddeler halinde incelemek gerekirse;

·       Öncelikle kişinin çevresinde güven duyduğu bazı isimler olmalıdır. Bu isimleri çevresine yakın tutmalı ve bunlardan gerekirse tavsiye almalıdır. Dışarıdan bir gözle kendi artılarını ve eksilerini dinleyerek geliştirmesi gereken konuları ele almalıdır.

·       Sevmediğiniz yönü iyi bir şekilde düşünün. Bu yönü sevmeme sebebiniz şu anda içinde bulunduğunuz psikolojik durumdan mı kaynaklı yoksa gerçekten de değiştirmeniz gereken bir özellik mi bunu iyice düşünün. Örneğin sürekli bir şeyleri ertelemek cidden kötü bir yöndür. Bu sebeple de eğer bu tür sizi hayatta geriye itecek yönleriniz varsa bunları değiştirmek için gerekirse destek dahi alın.

·       Değişiklik korkunuz varsa üstüne gitmeniz gerekir. Birçok kişi sevmediği bir yönünü sırf değişikliklerden korktuğu için değiştirmek istemeyebilir. Bu tür durumlarda ufak değişikliklerden başlayabilirsiniz. Örneğin odanızda yer alan bazı eşyaların yerini değiştirmek gibi ufak şeylerden başlayarak aslında değişimin o kadar da zor olmadığını göreceksiniz.

·       Değişim ile ilgili birçok film, kitap ve video bulunmaktadır. Bunları inceleyebilirsiniz. Böylece insanların değişime başladıkları zaman hayatlarında ne tür yenilikler geldiği ve hayatlarını nasıl olumlu anlamda değiştiklerini gördüğünüz zaman siz de değişim için motive olmuş olacaksınız.

·       Güçlü bir birey olduğunuzu sürekli kendinize hatırlatın. Yani değişimin ya da olumsuz etkilerin sizin için ufak bir engel olduğunu ve kısa sürede bunun üstesinden gelebilecek bir yapıda olduğunuza önce kendinizi ikna edin.

·       En önemlisi değişim öncesinde tamamen pozitif bir enerjide olmanız gerekir. Negatif bir enerjiyle değişime başlarsanız olumsuz etkisini görmeniz de zor olacağı için değişim başarısızlıkla sonuçlanabilir.