Bir kişiyle iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de iletişimde sen dilini mi yoksa ben dilini mi kullanmalı konusudur. Aslında bu daha çok kiminle hangi konuda iletişim kurduğunuza bağlı bir durumdur. Bazı durumlarda sen dilini kullanmak daha doğru olacakken bazı durumlarda da ben dili daha geçerli bir dil olacaktır. Daha iyi anlaşılması açısından iki dilden de birer örnek verelim.

Sen diline örnek verelim. Derslerine hiç çalışmıyorsun, bu sebeple de hep düşük not alıyorsun. Görüldüğü üzere sen dilinde tamamen karşınızdaki kişiye bir suçlamada bulunmuş oluyorsunuz. Derslerine çalışmaman beni üzüyor, çalışman gerektiğini düşünüyorum. İşte bu da ben diline örnektir. Sen dilinde olduğu gibi sert bir dil yoktur ve daha çok kişi olayı kendine bağlamaktadır. Bu sebeple de sen dilini daha çok disipline ihtiyaç duyulan ortamlarda kullanmak doğru olacaktır. Örneğin karşınızdaki kişinin biraz daha sert bir tavırla motive olacağını düşünüyorsanız sen dili tercih edilmelidir. Fakat günlük hayatta ve güzel dille uyarıldığı vakit daha iyi sonuç alacağını düşündüğünüz kişilerde ben dili tercih edilmelidir.

 

Sen Dili Ben Dili Karşılaştırma

Sen dili ben dili karşılaştırma yapmak gerekirse;

·       Sen dili oldukça sert bir dildir. Bu sebeple de karşıdaki kişiyi ister istemez savunma yapmaya iter fakat ben dilinde böyle bir durum söz konusu değildir.

·       Sen dili olumsuz bir iletişim türüdür fakat bazı durumlarda sen dilini kullanmak da gerekir. Ben dili olumlu iletişim türüdür.

·       Sen dilinde genel olarak karşı tarafın kişiliğine söylemde bulunulur. Ben dilindeyse genellikle duruma söylemde bulunulur.

·       Sürekli sen dilini kullanmak karşıdaki kişiyi çekingen hale getirebilir. Ben dilindeyse girişken bireyler yarattığını söylemek mümkündür.

 

Görüldüğü üzere sen ve ben dilini karşılaştırdığımız zaman açık bir şekilde ben dilinin daha doğru bir dil olduğunu görüyoruz. Bu sebeple de aile, arkadaş ve iş ortamında mümkün olduğunca ben dilini kullanmaya özen göstererek daha etkili bir iletişimde bulunmak mümkün olacaktır.