Hayal kurmak güzeldir ve kişinin aslında gelişimi için de önemli bir yere sahiptir. Özellikle çocukların hayal kurması gereklidir bile diyebiliriz. Fakat bazı insanlar hayalle gerçek arasındaki o ince çizgiyi zamanla aşarlar. Bu da aslında kişinin zamanla tamamen hayalperest olup gerçek dünyadan kendini soyutlamasına yol açacaktır. Bu sebeple hayalperestlikten kurtulma ve gerçekçi olma için insanların yapması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunları kısaca incelemek gerekirse;

·       Kişinin çevresinde kimse kalmadıysa eski dostlarını arayıp onlarla bir buluşma ayarlayabilir. Bu buluşmada eski günlerden ve anılardan bahsetmek hafızaya iyi gelecektir. Kişi hayal dünyasından çıkarak gerçek dünyada ne tür şeyler yaşadığını hatırlayacaktır.

·       Kalabalık yerler tercih edilebilir. Bunlar sinema, tiyatro hatta futbol maçı gibi yerler olabilir. Çünkü bu tür kalabalık yerler kişinin gerçek dünyaya adapte olmasında oldukça yardımcı olacaktır.

·       Hobi edinmek gerekir. Bu hobiler kitap okumak ya da yürüyüş yapmak gibi basit hobiler olabileceği gibi spora gitmek, yeni bir müzik aleti çalmaya başlamak gibi daha zaman alıcı hobiler de olabilir.

 

Gerçekçi Olma

Hayalperestlikten kurtulma ve gerçekçi olma için bu tür şeyler yapabilirsiniz. Ya da çevrenizde bu tür kişiler olduğu vakit onlara yardımcı olmak için sürekli etkinlik ayarlayıp bu etkinliklere onları da davet edebilirsiniz. Özellikle gerçekçi olma konusunda sıkıntı başladığı zaman geri dönüş çok daha zor olmaktadır. Çünkü kişi gerçeklikten uzaklaştığı vakit bu hayatta eğer sorumlulukları varsa sorumluluklarını yerine getirmemeye başlar. Bu da okul hayatında başarısızlığa, iş hayatında işten kovulmaya sebep olabilecek bir durumdur. Zaten aile ve sosyal hayatı da gittikçe kötüye gidecektir.

Bundan dolayı eğer kişi gerçeklikten uzaklaştığını düşünüyorsa bunun önlemini almalıdır ya da çevresindeki kişiler ona yardımcı olmalıdır. Gerçekçi olmak için de en iyi yapılacak şey yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere sosyalleşmek olacaktır. Bir insan ne kadar sosyal olursa bu tür durumların yaşanma riski de o kadar az olacaktır. Bu sebeple de kişinin en azından çevresinde 1 kişi de olsa olmalıdır çünkü o 1 kişi bile insanı gerçek hayata bağlar.