Çekingenlik ve Kurtulma Yolları

Çekingenlik ve utangaçlık günümüzde pek çok insanın hayatını zorlaştıran sorunlardan biridir. Çekingenliğin ve utangaçlığın ileri boyutta olması çekingen kişilik bozukluğu rahatsızlığını oluşturmaktadır. Bu kişilik bozukluğuna sahip bireyler uzun yıllar boyunca edindikleri tecrübe ve yeteneklerinin yetersiz olduğu hissine sahiptirler. Bununla birlikte başkalarının kendileri hakkında sürekli olumsuz düşüncelere sahip olduğunu düşünürler.

Çekingenlik aslında bir bakıma özgüven sorunudur ve pek çok kişi bu sorunla karşı karşıyadır. İlk kez girilen bir ortamda rahatsızlık hissetmek, yabancı ortamlardan uzak durmak, kalabalık bir topluluk içerisinde bulunmak ve bu topluluk karşısında konuşmaktan çekinmek, kontrol edilemeyen bir panik ve heyecan hali çekingenliğin ileri düzeyde olduğunun göstergelerinden biridir. Peki çekingenlik neden olur? Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde;

·           Aileden çekinerek, korku duyarak büyümek,

·           Yaşanılan sıkıntıları, sorunları anne babadan habersiz ve onlarla konuşmadan atlatmak ya da atlatmaya çalışmış olmak,

·           Anne babanın, düşüncelerimize değer vermediğini düşünmek ve bu hisle büyümek,

·           Baskı havası içerisinde yetişmek,

·           Küçük yaşlardan itibaren kendi hayatımızın sorumluluğunu almaya alıştırılmadan büyümek,

·           Kendi ayaklarımız üzerinde nasıl duracağımız öğretilmeden büyümek,

·           Özgür bir düşünce ortamında büyümeden, düşünceleri açık bir şekilde ifade edemeden büyümüş olmak,

·           Uzun yıllar boyunca ebeveynlerin düşünceleri ve davranışları dikte edilmesi,

·           Bir hata yapılması durumunda aşırı ve abartılı tepkilere maruz kalmak,

·           Arkadaşlık kurma konusunda yetersiz kalmak, arkadaşlık kurmanın kısıtlanması,

·           Karşı cinsle nasıl iletişim kurulması gerektiği öğrenilmemiş olmak,

·           Fiziksel özelliklerle dalga geçilmesi,

·           Yetersiz ve beceriksiz olduğunun hissettirilmesi,

·           Toplum tarafından çekingen ve özgüvensiz olmaya programlanmak çekingen kişilik bozukluğunun oluşmasında en önemli etkenlerdir.

Çekingenlik Belirtileri Nelerdir?

Çekingenlik hali bazı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu belirtiler çekingenliğin ne düzeyde olduğunun tespiti için önemlidir. Peki çekingenlik belirtileri nelerdir?

·           Onaylanmama ya da eleştirilme endişesiyle düşüncelerini dile getirmekten çekinmek, mesleki faaliyetlerini icra etmekten kaçınmak.

·           İkili ilişkilerde kaşı tarafın hoşlanıp hoşlanmadığı henüz belirsizse ilişki kurmak konusunda çekingen, kararsız ya da isteksiz kalmak.

·           Ayıplanma, dalga konusu olma endişeleri sebebiyle samimi ilişki kurmaktan kaçınmak.

·           Toplumsal ortamlarda dışlanma korkusu yaşamak.

·           İkili ilişkilerde yetersiz kalma korkusu yaşamak.

·           Utanç verici bir durumla karşılaşma endişesi yaşayarak risk almaktan ya da yeni bir faaliyetle ilgilenmekten kaçınmak.

 

Çekingenlikten Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Çekingenlik kimileri için büyük bir sorun olsa da aslında çözümü olan bir tür rahatsızlıktır. Peki çekingenlikten kurtulmanın yolları nelerdir?

·           Evden çıkmak, yeni insanlar tanımak, yolda yürürken insanlarla göz teması kurmak ya da insanlarla iç içe, yakın bir şekilde yürümek çekingenliği üzerimizden atmak için bir yöntem olabilir.

·           İnsanların en çok dikkat ettiği şeylerden biri kıyafetlerdir. Güzel giyinmek, güzel kokmak, ortama uygun bir şekilde giyinmek toplumun dikkat ettiği hususlardan biridir. Güzel giyinmek pahalı ya da marka kıyafetler giyinmek değildir. Temiz, bakımlı olmak da oldukça olumlu sonuçlar yaratacaktır.

·           Okumak kültür seviyesinin artırılmasında oldukça etkilidir. Bir ortamda bir şeyler hakkında fikir sahibi olduğunuzu gösterecek bilgiler vermek özgüven gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda okumanın diksiyon ve dil üzerinde de etkileri bulunmaktadır.

·           Yen insanlarla tanışmaktan korku duyulmamalıdır. Örneğin iş ortamında daha önce çok sohbet etmediğiniz bir insanla rutin olaylardan bahsedebilirsiniz. Görevlilerle konuşabilirsiniz ya da dışarı çıktığınızda adres sorabilirsiniz. Bunlar haricinde bir markette ya da mağazada görevlilerle iletişim kurabilirsiniz. Bunlar küçük detaylar gibi görünse de aslında kişinin özgüven kazanabilmesi ve çekingenliğinden kurtulabilmesi için oldukça etkili yöntemlerden olacaktır.