Bir insanda en zor anlardan bir tanesi de üzüntülü hissetme anıdır. Bu durumda kişi depresif bir ruh haline bürünür fakat aslında daha zor olan kısım da depresif kişinin içinde bulunduğu kısımdan ziyade o kişiye nasıl yaklaşılacağıdır. Çünkü bu tür kişilere tamamen doğru bir şekilde yaklaşmak gerekir aksi takdirde ikili ilişkilerinizin dahi zarar görme riski bulunmaktadır. Eğer üzüntülü kişi pozitif biriyse kısa süre içinde bu ruh halinden kurtulması mümkündür fakat tam tersi negatif bir kişiyse bu durumda bu süreç uzun sürecek ve doğal olarak da bu kişiye yaklaşım daha zor olacaktır.

Üzüntülü kişiye yaklaşım durumunda dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Öncelikle direkt teselli vermek yapılacak en büyük yanlışlardan bir tanesidir. Çünkü kişinin üzüntüsünü yaşamasına izin vermek şarttır. Eğer bu duruma izin verilmezse daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Üzüntü hala sıcakken teselli vermeniz halinde çok anlamlı sözler söylüyor olsanız dahi karşınızdaki kişi sizin bunları sadece teselli vermek için söylediğinizi düşünüp mesajlarınızı almayacaktır. Bu sebeple de ilk başta sadece üzüntülü kişiye yalnız olmadığını hissettirmek yeterli olacaktır. Daha sonrasında da eğer sunulacak bir çözüm varsa da bunların üzerinde durabilirsiniz.

 

Üzüntülü İnsanı Teselli Etmek

Üzüntülü insanı teselli etmek yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi ilk etapta ters tepecektir. Fakat daha sonrasında teselli etmek gereklidir. Teselli ederken de bazı hususlara dikkat etmek gerekir. İşte üzüntülü bir insanı teselli ederken uygulanması gerekenler;

·       Öncelikle teselli vermeden önce karşı tarafı dinlemek gerekir. Bu tür durumlarda dinlemek konuşmaktan çok daha önemlidir.

·       Sadece teselli etmek için klasik sözler kullanmak yerine cidden empati kurmaya çalışın. Böylece vereceğiniz öğüt ve tavsiyeler çok daha gerçekçi gelecektir.

·       Bazı kişiler teselli verirken yargılamaktan da geride kalmaz. Buna mı üzülüyorsun, bu kafaya takılacak bir şey bile değil gibi söylemler oldukça yanlıştır.

·       Tamamen samimi olun. Bunu karşı tarafa da hissettirin yani sadece samimi bir şekilde yaklaşmanız dahi üzüntülü kişiyi bir nebze de olsa rahatlatıp onun yanında olduğunuzu gösterecektir.